Algemeen

Den Rooy is een gevarieerd bos gebied waar de Heerlese loop doorheen loopt. Het gebied is sinds 2014 eigendom van Natuurpunt.

Ligging en bereikbaarheid

Den Rooy ligt ten zuidoosten van Meerle (België). De kleine parkeerplaats bevindt zich langs de Ulicotenseweg in Meerle. Vanuit Meerle aan de rechterkant even voorbij Landhuis Den Rooy.

Beschrijving

Tot half de negentiende eeuw was zowat heel deze omgeving ontgonnen heidegebied. Grotendeels eigendom van de Hertog van Salm. In 1847 kocht de rijke industrieel Jean Voortmans in een klap 1300 ha heidegronden. Om deze investering renderend te maken werden de heidegronden omgezet in bossen, akkers en weilanden. Het door natuurpunt aangekochte gebeid vormt nu een belangrijke verbindingszone tussen een aantal grotere natuurgebieden in België en Nederland. Zoals oa De Smisselbergen ten zuiden van Meerle en de Elsakker op de grens en de Strijbeeksche heide. Doorheen het bosgebied loot de Heerlese loop. Langs de beek vinden we kleine bloemrijke graslanden met Dotterbloem, Moerasspirea en Wateraardbei. In de zomer vliegen er Weide- en Bosbeekjuffers. 

Mogelijkheden

Het gebied is vrij toegankelijk op de uitgestippelde wandeling tussen zonsopgang en zonsondergang. De wandeling begint op de Parkeerplaats aan de Ulicotenseweg. (zie hiervoor). De wandeling maakt gebruik van de knooppunten van het wandelnetwerk in Vlaanderen. Vanuit de parkeerplaats volg de knooppunten 47 – 46 – 48 en weer 47. De wandeling is ongeveer 4 km. Bij de parkeerplaats staat een informatiebord. Honden aan de lijn zijn toegestaan.

Wat is er te zien

Blauwe reiger, Nijlgans, Wilde eend, Wespendief, Havik, Sperwer, Buizerd, Torenvalk, Houtsnip, Holenduif, Houtduif, Bosuil, Groene specht, Zwarte specht, Grote bonte specht, Middelste bonte specht, Kleine bonte specht, Wielewaal, Zwarte kraai, Kauw, Ekster, Gaai, Koolmees, Pimpelmees, Zwarte mees, Kuifmees, Matkop, Staartmees, Boomklever, Boomkruiper, Winterkoning, Roodborst, Merel, Kramsvogel, Koperwiek, Zanglijster, Grote lijster, Zwartkop, Fitis, Tjif tjaf, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Grauwe vliegenvanger, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Spreeuw, Groenling, Putter, Sijs, Goudvink, Kruisbek, Vink, Keep.

 

Jan Benoist

Terug…

(Laatste wijziging 1-5-2020)