Beschrijving
De Berk is vooral bekend om haar oude veenputten, waar vroeger turf werd gestoken. De Haagse Beemden ligt op de overgang van de hogere zandgronden naar het Boezemgebied van de Mark. Dit deel had vroeger een waterbergingsfunctie.
Beheer
SBB probeert de veenputten zo veel mogelijk open te houden om snel dicht groeien tegen te gaan. SBB heeft in 1994 een aantal oude veenputten weer open gegraven. Dit om het verlandingsproject te monitoren. Naast deze nieuwe veenputten liggen een aantal oude reeds grotendeels verlande veenputten. De veenputten worden jaarlijks gemaaid om de verlanding te vertragen. Deze veenputten zijn vooral van belang voor de bijzondere flora.
Het eerste deel kenmerkt zich door de veenputten en een elzenbroekbos. De route voert je naar de overkant van de Strijpenseweg richting de oude vuilnisbelt. Die overigens niet meer als zodanig te herkennen is. Je loopt terug langs het Angels weggetje dwars door enkele mooie broekbosjes. Hier heeft SBB ook enkele nieuwe poelen gegraven. Op de terugweg komt u langs de Strijpense weg bij het begin van het Haagse dijkje nog langs een leuk plasje. Altijd goed voor een paar eendensoorten.
Herfst/winter
Aalscholver, Veldleeuwerik, Kramsvogel, Koperwiek, Buizerd, Torenvalk, Sperwer, Grauwe gans, Canadese gans, Blauwe reiger, Kievit, Scholekster, Wulp, Meerkoet, Waterhoen, Wilde eend, Wintertaling, Knobbelzwaan, Zwarte kraai, Gaai, Ekster, Koolmees, Pimpelmees, Staartmees, Rietgors, Graspieper, Matkopmees, Roodborst, Winterkoning, Grote bonte specht.
In de veenputten groeit het veenmos
Elzenbroekbossen goed voor allerlei zangvogels
Brede sloten en poelen langs het Angels weggetje
Herfst/winter
De veenputten in de winter
Besneeuwde natte weilandjes
Nieuwe poelen langs het Angels weggetje
De nieuwe veenputten omzoomd door knotwilgen
De waterstand is hoog, ook in de natte broekbossen
Jan Benoist
(Laatste wijziging 20-4-2020)