Steeds minder boomvalken in West-Brabant: ‘Nesten in hoogspanningsmasten lijken laatste redmiddel’

Boomvalk
Boomvalk, foto Harald Jansen

BREDA – Op de zonovergoten polder ten noorden van Breda is Raymond van Breemen op zoek naar de boomvalk. De roofvogel is steeds minder vaak te vinden in Nederland. Maar als je hem wilt spotten, is augustus de beste maand.

Uitgerust met een verrekijker en telescoop speurt Raymond van Breemen de polder af. Hij is roofvogel-coördinator van de West-Brabantse vogelwerkgroep. De boomvalk wordt inmiddels gezien als kwetsbare soort gezien in Nederland.

De verandering in het Nederlandse landschap is de voornaamste reden dat er steeds minder boomvalken zijn te vinden in West-Brabant, zegt de specialist terwijl hij af en toe wordt afgeleid door een buizerd in de verte. ,,Het landschap wordt steeds monotoner, wat de biodiversiteit verslechtert. Momenteel worden er veel douglassparren gekapt door Staatsbosbeheer. Voor roofvogels is dat funest, want die zitten juist heel graag in deze hoge bomen.”
Hij voegt eraan toe dat nesten van boomvalken sinds een aantal jaar steeds vaker in hoogspanningsmasten zijn te vinden. Dit zijn verlaten kraaiennesten, want zelf maakt de boomvalk er geen. ,,Ik hoop niet dat de verplaatsing naar hoogspanningsmasten een soort laatste redmiddel is voor de vogels, maar ik ben bang van wel.”

Klik hier voor het hele artikel van Hidde van Gijn 18-08-22 Bron: BN DeStem

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten